dimarts, 20 d’octubre del 2020

Les menges de la nit dels difunts! #compartimcosesboniques

 Les menges de la nit dels difunts!


Volem #compartircosesboniques i aquesta castanyada us convidem a jugar amb nosaltres!

Fa uns dies que us fem dues preguntes! Tots i totes aquelles que sou subscriptors podeu enviar la vostra resposta al nostre 📭 correu!


📢TOTES les respostes correctes rebran el fascicle d'"Atles dels Ecosistemes Goblin" que hagin escollit"

 I si encara no sou subscriptors, no patiu, teniu temps per apuntar-vos fins al 29 d'octubre!


#Mitcat #Castanyadada #Halloween #Samaniat #llistadecorreu


👉I per fer-vos més fàcil la resposta  i donar-vos algunes pistes anem a parlar una mica de les menges de la nit dels difunts!

Entre els celtes el dia del Samain, el Dia dels Esperits, donaven la benvinguda al període de foscor i això possibilitava que les portes de l'altre món restessin obertes i els morts poguessin contactar amb els vius. Les famílies deixaven menjar i espalmes enceses fora de les seves cases perquè els esperits trobessin el camí i ho aprofitaven per reunir-se amb els familiars vius. Entre els romans es celebrava al Panteó de tots els Deus per demanar acolliment dels avantpassats i es deixaven penyores de menjar de tardor com fruits secs o castanyes torrades. Fou posteriorment reconvertit en el Panteó de la Mare de Déu i a tots els màrtirs per part del papa Bonifaci IV. «El Cristianisme adoptà ambdues tradicions amb el que es va anomenar, All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: "vigília del Dia de Tots Sants" i que avui coneixem com Halloween. »


«Una tradició que trobem arreu, en diferent formes, és convidar i homenatjar «els ancestres familiars mentre que els esperits nocius eren allunyats. S'utilitzaven vestits i màscares per adoptar l'aparença d'un esperit maligne per evitar ser danyats. També es creia que aquests esperits, anaven acompanyats de bruixes i visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar. Hi havien aliments específics que ajudàvem a allunyar aquests esperits malignes, com per exemple tubercles que es buidaven, segons diferents tradicions, per fer llanternes que allunyessin els mals esperits, o fruits de tardor al·lusius a l'eternitat, perquè es creu que les ànimes dels morts ens visiten i per això consumim productes de llarga durada, com fruita seca o panellets.»


«El panellet és un pa dolç molt petit que s'elabora per la diada de Tots Sants, fet amb una base d'ametlla, sucre i rovell d'ou. L'origen no és clar del tot, però se sap que antigament hi havia una classe especial de panets d'ofrena que es devien portar a la tomba dels difunts en època romana i després es va continuar fent i portant a les esglésies.»

Fonts: FESTES PAGANES. Consulta 20OCT https://blocs.xtec.cat/festespaganesfestescristianes/festes-paganes-que-ara-son-cristianes/tots-sants-2/

ORIGEN DE LA FESTA DE HALLOWEN I LES CARBASSES Consulta 20OCT

https://rpuigserversocials.com/2019/10/31/lorigen-de-la-festa-de-halloween-i-les-carabasses/


Ja sabeu la resposta de la nostra petita juguesca de #castanyada? 

Doncs no dubteu! 

Apunteu-vos abans del 29 d'octubre i el 31 d'octubre #compartimcosesboniques amb tots els que hàgueu encertat!

Ben fàcil!

Llista de correu! 📭




dilluns, 19 d’octubre del 2020

Adzum i els Monoculars s'acabat la prevenda!


 

S'HA ACABAT LA PREVENDA!

DE REGAL EL PACK DE POSTALS D'ADZUM I ELS MONOCULARS!

Del 26 d'octubre al 8 de novembre

Compra en prevenda «Adzum i els Monoculars: Fusió! – Cicle de l'expansió galàctica cataclana» d'en Sergi G. Oset i a més d'un 5% de descompte i l'enviament gratuït obtindràs el pack de postals de regal d'Adzum i els Monoculars!

Durant aquestes  propers dies us presentarem els protagonistes d'aquesta novetat: Adzum i als Monoculars i  podreu obtenir al comprar en prevenda el pack de postals de cada un dels personatges: 

Adzum, la Montícola, Titània, Perpu, Penso i Ansietat!







Aquest novembre la novetat d'Edicions Secc serà Adzum i els Monoculars: Fusió! – Cicle de l'expansió galàctica cataclana, primera aproximació d'en Sergi G. Oset a la novel·la? Pastitx còsmic que cavalca l'onada del fulletó sideral i l'opereta espacial i en el que malviuen i s'enfronten panteons de divinitats desestructurades, Messies terroristes, fades canó, Astrogàvers mutats mancats de corrector ortogràfic, naus sentents sociòpates i mecavampirs en procés de desballestament a pas de turboxiruca i motxilla pressuritzada.
«Des que fa un porró de cicleanys llum s'inicià l'expansió galàctica cataclana s'han declarat (unilateralment), revocat i restablert 1714 repúbliques cataclanes. En aquest impàs, els concilis fetillers estel·lars han entrat en pugna amb corporacions poderoses per repartir-se el poder pangalàctic, l'imperi revivent del comte Estruc a Beta-Llers ha entrat en col·lapse i companyies de mercenaris paramilitars com els Astrogàvers han aconseguit contractes sucosos allà on calia esclafar alguna veu discordant. Enmig d'aquest remolí de violència geoestratègica i punyalades per l'esquena, Adzum i els Monoculars, un grup d'inadaptats fugitius que viatgen a bord de la Perpètua, una nau sentent i revivent, proven d'escapolir-se com poden dels que els volen donar pel sac».



Vols ser el primer a gaudir de l'esbojarrada i magnífica opereta espacial de Sergi G. Oset? Vols emportar-te les exclusives postals dels seus protagonistes, il·lustrats per Adrián Colás? Doncs no ho dubtis!


dimarts, 13 d’octubre del 2020

Compartim coses boniques!

 

COMPARTIM COSES BONIQUES!

Ja fa dies que us parlem que durant els mesos que vénen tenim ganes de compartir coses boniques amb els nostres subscriptors i subscriptores! Auto@sil·lustrador@seditor@s  ens ve de gust de ser proactius amb tots i totes aquelles que esteu cada dia al peu del canó, i per això volem premiar la vostra paciència durant els 12 mesos vinents, de forma bimensual, amb un relat il·lustrat.


I no us penseu, ser subscriptors, a més de rebre aquests relats il·lustrats exclusius, tindrà més avantatges, com per exemple poder accedir a avançaments editorials, o a l'Espai Lectura a Telegram que us permetrà comentar els relats amb els seus autors, si us ve de gust, entre altres coses!


Però ara ha arribat el gran moment de presentar-vos el primer relat que podreu gaudir el vespre de la Castanyada!


«El bany de la Mare Deessa» de David Gómez Simó il·lustrat per Laia Martí i guanyador de la fase local de la Mostra Literària del Maresme el 2017.


I per aquells que encara no el conegueu us fem cinc cèntims del seu autor: David Gómez Simó.





Un bon relat per gaudir a l'escalfor de les castanyes!



I per a tots aquells i aquelles que encara no sou subscriptors, recordeu, encara teniu temps d'apuntar-vos i rebre aquest relat exclusiu fins al 29 d'octubre!





dissabte, 10 d’octubre del 2020

Ens ha arribat.... un tros de portada....

BÉ... ARRIBAR NO ARRIBEN... DEL TOT ! 

Ara si... bé, no del tot, ens ha arribat un tros de la portada... res més. El s forats de cuc van fatal.... El @concilifetiller no fa gens bé el manteniment de la xarxa forats de cuc. 

Sabem que és il·lustrada per l'Adrián Colás i algú a la Revipèdia assegura que l'autor és un tal Sergi G. Oset, o potser Sergi G. O7 o en Serchi Oh, Set! #concilifetiller #volemforatsdecucoperatiusja. 

Si ja sé, que voleu saber de què va, i qui és l'autor aquest tan estrany i de què coi va la trama... però nois i noies ni jo ho sé, així que haurem d'esperar que el fotut .@concilifetiller arrangi d'una vegada el fotut forat de cuc! 

De moment gaudiu de la magnífica portada... bé del tros de magnífica portada... bé del que es pot veure de la magnífica portada... bufff que em fan patir aquests fetillers...






dilluns, 5 d’octubre del 2020

La nit dels difunts!




Arriba la tardor i s'apropa la nit dels difunts! El tel  entre mons es dilueix cada dia més, i comencem a preparar castanyes, tubercles, pa  de morts, ossets de sants  i altres menges per trobar-nos amb les ànimes de l'altra costat el vespre del 31 d'octubre  a la  nostra taula!
Des del XVIII s'ha secularitzat (Llegendarium) preparar els apats pels morts, i altres ritus a tots els Països Catalans, en el que s'anomena "Castanyada"!
Però encara recordem el significat d'aquestes tradicions? Sabem d'on venen aquests mítes? 
Aquesta castanyada volem compartir-la amb totes i tots els nostres subscriptors amb un petit concurs!
Tots aquells que responguin correctament tindran premi! 

Així que ja sabeu, apunteu-vos abans del 29 d'octubre si voleu obtenir premi! 






El laberint de noctiluca en prevenda del 15 al 30 de setembre!

  Ja ha arribat el moment! Comencem la prevenda de 𝔼𝕝 𝕝𝕒𝕓𝕖𝕣𝕚𝕟𝕥 𝕕𝕖 ℕ𝕠𝕔𝕥𝕚𝕝𝕦𝕔𝕒! La Gesta aviat arribarà a les vostres prest...