dilluns, 28 de desembre del 2020

Relat dels Sants Innocents!

 



Ha arribat el dia! Som al Dia dels Sants Innocents  i aquí teniu el vostre relat exclusiu: 

"La Xinxeta" d'Alícia Gili Abad  il·lustrar per Adrián Colás 
en exclusiva només per totes i tots vosaltres


Un bon relat per gaudir dels torrons!

Esperem que el gaudiu tots i totes i recordeu que els dies vinents el podrem comentar  amb el seva autora al nostre grup de Telegram, Espai de Lectura

Si encara no us heu subscrit, podreu gaudir del proper relat si ho féu abans del proper bimestre amb el relat de carnaval!



El dia dels Sants Innocents

«Els orígens de la celebració dels Sants Innocents són diversos. D’una banda, la festa té un vessant pagà relacionat amb les festes que els romans dedicaven a Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies els esclaus tenien més llibertat, la qual cosa els permetia de fer-se bromes de tota classe. En termes generals, la celebració forma part del grup de festes d’inversió i transgressió de l’hivern que comencen amb els Nicolaus i culminen per Carnaval.

El vessant cristià és la història bíblica que explica els patiments i la mort de persones innocents. Més concretament, recorda el dia en què el rei Herodes va ordenar de matar tots els nens de menys de dos anys per desfer-se de Jesús. La cultura popular ha canviat aquest passatge macabre i ha convertit en «innocents» tots els ingenus que duen penjada una llufa a l’esquena i no se n’adonen o tots els qui es creuen les contalles que els expliquen el 28 de desembre.»


«Sant Innocents». Cultura Popular de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 24/12/20].


Les llufes són uns esperits eteris, éssers d’aire o vent, semblants a fades o follets. Hom creu que cap a final d’any ronden pertot arreu, silencioses i entremaliades, mofant-se de la gent massa innocent, escarnint-la o amoïnant-la. Per això anomenem llufa el ninot de paper que es penja a l’esquena el dia dels Sants Innocents.





Cròniques del Concili Fetiller: Nexe en prevenda!

Iniciem la prevenda de   «Cròniques del Concili Fetiller: Nexe»,   un recull que  celebra Cinc Anys de Concili Fetiller.  El viatge va comen...