dimarts, 20 d’octubre del 2020

Les menges de la nit dels difunts! #compartimcosesboniques

 Les menges de la nit dels difunts!


Volem #compartircosesboniques i aquesta castanyada us convidem a jugar amb nosaltres!

Fa uns dies que us fem dues preguntes! Tots i totes aquelles que sou subscriptors podeu enviar la vostra resposta al nostre 📭 correu!


📢TOTES les respostes correctes rebran el fascicle d'"Atles dels Ecosistemes Goblin" que hagin escollit"

 I si encara no sou subscriptors, no patiu, teniu temps per apuntar-vos fins al 29 d'octubre!


#Mitcat #Castanyadada #Halloween #Samaniat #llistadecorreu


👉I per fer-vos més fàcil la resposta  i donar-vos algunes pistes anem a parlar una mica de les menges de la nit dels difunts!

Entre els celtes el dia del Samain, el Dia dels Esperits, donaven la benvinguda al període de foscor i això possibilitava que les portes de l'altre món restessin obertes i els morts poguessin contactar amb els vius. Les famílies deixaven menjar i espalmes enceses fora de les seves cases perquè els esperits trobessin el camí i ho aprofitaven per reunir-se amb els familiars vius. Entre els romans es celebrava al Panteó de tots els Deus per demanar acolliment dels avantpassats i es deixaven penyores de menjar de tardor com fruits secs o castanyes torrades. Fou posteriorment reconvertit en el Panteó de la Mare de Déu i a tots els màrtirs per part del papa Bonifaci IV. «El Cristianisme adoptà ambdues tradicions amb el que es va anomenar, All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: "vigília del Dia de Tots Sants" i que avui coneixem com Halloween. »


«Una tradició que trobem arreu, en diferent formes, és convidar i homenatjar «els ancestres familiars mentre que els esperits nocius eren allunyats. S'utilitzaven vestits i màscares per adoptar l'aparença d'un esperit maligne per evitar ser danyats. També es creia que aquests esperits, anaven acompanyats de bruixes i visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar. Hi havien aliments específics que ajudàvem a allunyar aquests esperits malignes, com per exemple tubercles que es buidaven, segons diferents tradicions, per fer llanternes que allunyessin els mals esperits, o fruits de tardor al·lusius a l'eternitat, perquè es creu que les ànimes dels morts ens visiten i per això consumim productes de llarga durada, com fruita seca o panellets.»


«El panellet és un pa dolç molt petit que s'elabora per la diada de Tots Sants, fet amb una base d'ametlla, sucre i rovell d'ou. L'origen no és clar del tot, però se sap que antigament hi havia una classe especial de panets d'ofrena que es devien portar a la tomba dels difunts en època romana i després es va continuar fent i portant a les esglésies.»

Fonts: FESTES PAGANES. Consulta 20OCT https://blocs.xtec.cat/festespaganesfestescristianes/festes-paganes-que-ara-son-cristianes/tots-sants-2/

ORIGEN DE LA FESTA DE HALLOWEN I LES CARBASSES Consulta 20OCT

https://rpuigserversocials.com/2019/10/31/lorigen-de-la-festa-de-halloween-i-les-carabasses/


Ja sabeu la resposta de la nostra petita juguesca de #castanyada? 

Doncs no dubteu! 

Apunteu-vos abans del 29 d'octubre i el 31 d'octubre #compartimcosesboniques amb tots els que hàgueu encertat!

Ben fàcil!

Llista de correu! 📭




Cròniques del Concili Fetiller: Nexe en prevenda!

Iniciem la prevenda de   «Cròniques del Concili Fetiller: Nexe»,   un recull que  celebra Cinc Anys de Concili Fetiller.  El viatge va comen...